Wednesday, August 12, 2015

Zdravi dezodoransi-Istina i zabluda

Drage moje,
današnji post sam zamislila na drugačiji način. Pisaću vam svoje mišljenje o tzv. "zdravim dezodoransima". Ako takvi uopšte postoje.

O ovoj temi je pisala jedna moja blogokoleginica, pa otud meni ideja za današnji post. Pisala je o Nivea-nom dezodoransu koji sadrži 0% soli aluminija. Imam i ja takav dezodorans, kupila sam ga sasvim slučajno, nisam ni gledala šta piše iskrena da vam budem. E sad ti dezodoransi, navodno su oni zdravi dezodoransi. 






U mom slučaju primjetila sam da ima razlike. Odmah pri prvom stavljanju na kožu pazuha. Primjetila sam da se znojim, ali da ne miriše neugodno. Dok kod prošlih dezodoransa se niti znojim niti neugodno miriše. Razlika je u sastavu naravno. Kod prošlog su zastupljene soli aluminija, a kod ovog ne. 




Ono šta sam ja otkrila o ovom spornom sastojku je da svi portali, blogovi upućuju na to da soli aluminija imaju kancerogeno dejstvo. Koje nije nikad dokazano ali se pretpostavlja. Druga stvar je da one suzbijaju i spriječavaju znojenje. Što po meni nije normalno da vam iskreno kažem. Nisam nešto o ovom ni razmišljala prije. Nekako tek sad kad se tema načela. Sasvim je normalno da vam koža diše, a disaće jedino ako su pore otvorene i sasvim je normalno da vaše tijelo izbaci sve ono što mu ne prija. Tako da po svemu navedenom soli aluminija usporavaju ili zaustavljaju prirodan proces detoksikacije. 
Još jedna bitna činjenica da soli aluminija reaguju sa znojem i stvaraju taj privremeni čep. Naravno  u kanalu znojne žljezde.





Da sumiram. Vaše je kakve ćete dezodoranse koristiti. Po meni ni jedan nije prirodan kao i većina stvari oko nas.  
Gledajte da koristite proizvode koje vam odgovaraju, proizvode sa kojima osjetite da koža diše. Proizvode koji vam ne otežavaju svakodnevnu rutinu. Jednostavno koristite one proizvode koji vam ne smetaju i ne prave vam veći problem od onog postojećeg.

Nadam se da vam se svidio današnji post. Trudiću se i dalje da ovakvi postovi zažive  na blogu. Ljubim vas i do sledećeg pisanja.

                                        by Dragana 

2 comments:

  1. Odličan članak. Kao kemičar po struci, mogu reći jedino da je priča o tim aluminijevim solima ista kao i za fluoride u pastama za zube. Pretpostavlja se i ništa nije dokazano. Aluminij i fluor sami po sebi jesu štetni, ali u spojevima soli djeluju čisto kao fizička barijera (u ovom slučaju za znoj)...dalo bi se o tome još puno pričati i ulaziti u filozofije i upravo tu dolazi ono što si rekla na kraju, treba slušati svoje tijelo i obratiti pažnju kako nam koji proizvod odgovara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti na velikom komentaru i za ovo "odličan članak". Tek kad dobijem pozitivnu reakciju znam da je to to. :D
      Ova tema je nedorečiva, ali stvarno naše tijelo zna šta mu odgovara, a šta ne! :D

      Delete