Friday, December 11, 2015

Kako da zablistate u svakoj prilici?! BAKING METODA

Drage moje, 
nije me bilo neko vrijeme. Skupilo se tu dosta ideja o novim temama. Ne znam kako ću da sve stignem da vam napišem i slikam...ali potrudiću se.

Konturisanje, Strobing, a sada Baking metoda. Kako nam šminkerski svijet izbacuje nove trendove u šminkanju ni mi nismo imune na to. Što se tiče ove metode, viđala sam je kod stranih Youtuberica. Tražila sam po internetu neke "domaće" utiske o ovoj metodi ali bezuspješno. Tako da sam sebi zadala da vam ukratko objasnim o čemu je riječ. Naravno da i probam na svojoj koži. 


Baking vam daje bolje pigmentisan ten, ujednačen, jednom riječju besprijekoran. Naravno može se koristiti prilikom konturisanja, i samim tim više ističete svoje konture. Kako sam ja razumjela ovu metodu, baking radite na mjestima koje želite da istaknete tj. hajlajtujete. Tu se ubrajaju predjeli ispod očiju, na mostu nosa, između obrva, na bradi. Dakle, sva ona mjesta koja inače ističete, posvjetljujete prilikom šminkanja.

Tjelesna temperatura će istopiti šminku na licu, pritom će vaša koža bolje upiti proizvod. Samim tim proizvod se prilagođava vama i za rezultat imate besprijekoran izgled.

Kako to izgleda u nekoliko koraka pogledajte ispod! 

1. Hidriranje kože je prvi i veoma bitan korak, meni pogotovo pošto imam izraženu suvu kožu lica. Vaša koža će biti nahranjena i samim tim će bolje primiti sve ono što stavljate poslije.


2. Nanošenje korektora. Možete koristiti bilo koji korektor. Ovaj moj je Max Factor Eye Luminizer. Već sam ga spominjala ovdje. Nanesem ga na područija koja posvjetljavam, a to su ispod očiju i između obrva, te malo na bradu. Najviše volim da nanesem četkicom za korektor, a zatim prstom lagano utapkam u kožu. 



3. Ukoliko se spremam za izlazak, svadbu ili neki događaj nanesem još jedan sloj korektora i to samo na područije ispod očiju i to na mjesto gdje su jako izraženi podočnjaci. Zatim uzmem svoju spužvicu iz Oriflamea (koju sam recenzirala ovdje) i uklonim višak proizvoda. To je veoma bitan korak po meni. Time izbjegavate nakupljanje korektora u sitne borice.


4. Zatim trebate setovati vaš korektor uobičajnim proizvodom. Pošto ću da koristim bebi puder za Baking tako da i fiksiram sa njim. 

5. Što se tiče proizvoda kojim ćete uraditi ovu metodu, bitno je da to bude neki od translusentnih pudera u prahu. Razlog za to što ja koristim bebi puder je taj, da ja imam suvu kožu i nikad nisam imala potrebu da stavljam pudere u prahu  koji mi inače istaknu suve djelove. 
Peti korak, baking! Uzmete običan trokutasti sunđerčić i pokvasite ga fiksatorom za šminku ili nekim sprejem za lice. Umočite sunđerčić u puder i nanosite ga na lice tj. predjele za hajlajt u debelom sloju.  Ostavite tako jedno pet do deset minuta i kulirate malo.


6. Kad se to "ispeklo" uklonite višak proizvoda četkom. Prethodno je umočite u neki kompaktni puder, jer sa tim uklanjate višak a ne razmazujete proizvod na licu.


Uzmite četku koja više vama odgovara. Meni je nekako lakše sa manjim četkama kao što su ove za blendanje iz Oriflamea i Essence-a koji sam uporedila ovdje.



Toliko od mene za danas. Naravno ne vidi se efekt na samim slikama, ali se svakako vidi uživo. Probajte pa mi javite svoje utiske.



Do sledećeg posta...

                                               Dragana

No comments:

Post a Comment